tiistai 18. marraskuuta 2014

Näppäimistössä tarvitaan vain yksi näppäin

Kirjoitan tähän samoilla ajatuksilla kuin aiemmin toiseen blogiin.

Koulutuskeskus Salpauksen Teknologian Myytinmurtajat viettivät päivän metsässä. Luonnon keskellä ja hiljaisuudessa pohdimme tieto- ja viestintätekniikkaan liittyviä myyttejä. Ilman näppäimistöä ajatus vapautui, myyteistä ratkottiin: Digitalisaatio lisää työttömyyttä, mutta miksi ei mietitä sitä, mitä se mahdollistaa ja luo uutta.
 
 
Kun puhutaan digitalisaatiosta, robotisaatiosta, teollisesta internetistä/esineiden internetistä, niin ensimmäisenä nostetaan esiin peikkoja ja esteitä. Itsestään ajavat autot hävittää rekkakuskit, robotit vievät terveydenhuollon työpaikat, verkko-opiskelu korvaa opettajat jne. Voitaisiinko vihdoinkin pistää laitteet ja tietotekniikka tekemään sitä, mihin se on suunniteltu ja vapauttaa ihmiset toimimaan heille luontaisissa tehtävissä.
Yritysten tietotekniikan hyödyntäminen on nykyisellään hyvin tehotonta, tiedon tuottaminen tapahtuu edelleen pitkälti näppäimistön kautta ihmisen toimesta – hitaasti ja tehottomasti.  Tieto tuotetaan kirjoittamalla teksti Wordilla tai syöttämällä ohjelmiin erinäisten lomakkeen kenttien kautta. Usein sama tieto kirjoitetaan vielä eri järjestelmiin, koska ohjelmat eivät välitä tietoa toisilleen, vaan ihmisen täytyy tämäkin tehdä. Tämä ei välttämättä ole pelkästään ohjelmien vika, vaan ihmiset ovat haluttomia ottamaan uusia ratkaisuja käyttöön.
 
Nyt pitäisi nähdä mahdollisuudet, eikä jäädä nykyisten PC-laitteiden ja Office-ohjelmien vangeiksi. Mobiilitekniikka ja pilvipalvelut mahdollistavat tietojen käsittelyn,  saavuttamisen ja jakamisen siellä missä mekin, kunhan suostumme uudistamaan toimintatapojamme.
 
Metsissä vaeltaminen avaa ajatuksia ilman teknologian kahleita. Toisaalta taskussa kulkevat mobiililaitteet mittaavat askelmääriämme, kulkemamme maaston korkeuseroja, keskinopeutta, merkitsevät liikkumamme metrit ja reitit kartoille, sekä ilmoittavat lähistön geokätköt. Kaikki tämä ilman meidän toimiamme, automaattisesti, jakaen hyväksymämme tiedot pilviin muiden tiedoksi tai muihin tarkoituksiin käytettäviksi.
 
Tämän blogikirjoituksen kirjoitin pääsääntöisesti yhdellä näppäimellä eli mikrofonin painiketta painamalla.
 
Kuvan koulutus toteutettiin nenällä :).
 
 

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus ja totta. Uusien välineiden käyttö on meidän asenteissamme. Digitaalinen maailma on mahdollisuuksia täynnä. Meidän pitää vaan olla niille avoimia ja ottaa ne käyttöön, niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. Ehdotankin, että me myyttien murtajat olemme etujoukoissa näyttämässä mallia muille ja otetaan rohkeasti uusia asioita ja viedään ne koulutuksissa sinne yrityksiin. Ei suostuta enää paperisiin ratkaisuihin ja office orjiksi! Neniä tarvitaan lisää...

    VastaaPoista